İstanbul Balık Hali Fiyatları 2022 Güncel Listesi

25.05.2022
2.255
İstanbul Balık Hali Fiyatları 2022 Güncel Listesi

İstanbul balık hali fiyatları 2022 güncel listesi en son rakamlarla gelen zamlarla birlikte sizlere aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bildiğiniz gibi İstanbul Marmara Bölgesi’nde bulunan Türkiye’nin en büyük metropolüdür. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı metropollerinden bir tanesidir. Bu kadar kalabalık bir nüfusa sahip olmasına rağmen yarımada şeklinde bulunduğu için İstanbul’da yılın 12 ayında farklı balık türleri tutulabilmektedir. Özellikle istavrit, uskumru, levrek, kefal, çipura, hamsi ve lüfer İstanbul’un en önemli balık türleridir. Ayrıca son dönemde kültür balıkları içerisinde de bulunan somon ve kültür levreği de İstanbul’da sıkça üretilmektedir. Kalkan, mezgit, Tekir, kalamar, barbun gibi balık türleri biraz azalmış olsa da hala İstanbul’da balık tezgahlarında yerini almaktadır. Bununla beraber sadece balıklar değil Su ürünleri bakımından da İstanbul balık hali büyük zenginliğe sahiptir. Son yıllarda balık fiyatları oldukça yüksek seviyelere gelmiş olmasına rağmen balık ve su ürünleri gıda açısından en besleyici ürünlerin başında gelmektedir.

İstanbul Balık Hali Güncel Fiyat Listesi

Dip balık fiyatları

Dip balıkları için belirlenmiş olan güncel fiyatlar 2022 yılında aşağıdaki gibidir

  • Barbunya Kap 400,00 TL 500,00 TL
  • Dil Kilogram 100,00 TL 500,00 TL
  • Kırlangıç Kilogram 250,00 TL 300,00 TL
  • Mezgit Kasa 200,00 TL 250,00 TL
  • Mırlan Kasa 200,00 TL 400,00 TL
  • Tekir Kasa 180,00 TL 900,00 TL

Pelajik Balık Fiyatları 2022

Yoğun olarak tüketilen balık türleri Pelajik balık türü olarak bilinmektedir ve İstanbul’da avcılığı sık yapılmaktadır. 

  • Çipura Kilogram 66,00 TL 72,00 TL
  • Hamsi (Ege) Kutu 250,00 TL 350,00 TL
  • İstavrit Kutu 200,00 TL 300,00 TL
  • İthal Uskumru Kilogram 30,00 TL 35,00 TL
  • Kefal Kasa 70,00 TL 110,00 TL
  • Kılıç Kilogram 50,00 TL 150,00 TL
  • Kofana Adet 60,00 TL 80,00 TL
  • Levrek Kilogram 70,00 TL 140,00 TL
  • Lüfer Adet 40,00 TL 60,00 TL
  • Norveç Somonu Kilogram 160,00 TL 200,00 TL
  • Sardalye Kutu 500,00 TL 600,00 TL
  • Somon Kilogram 60,00 TL 145,00 TL

İç Su Balıkları Fiyatları

  • Alabalık Kilogram 40,00 TL 45,00 TL

Diğer Su Ürünleri Fiyatları

  • Böcek Kilogram 900,00 TL 1100,00 TL
  • Istakoz Kilogram 800,00 TL 1000,00 TL

İstanbul Balık Hali Ne İçin Kullanılır?

İstanbul balık hali, Türkiye’nin en büyük balık pazarlarından birisidir ve toplu satış yapılmaktadır. İstanbul’da ve çevre illerde tutulan balıkları satmak isteyen balıkçılar buraya gelir. Ellerindeki balıkları buraya satar ve bu döngü, yılın belli dönemlerinde devam eder. Daha sonra ise burada toplanan balıklar, İstanbul ve çevre illerdeki balık satış noktalarına gönderilir.

Balık satıcıları, hale gelerek istedikleri balıkları toptan olarak alabilirler. İstanbul balık hali fiyatları ise balığın durumuna ve dönemine göre farklılık gösterir. Balık fiyatlarını etkileyen bir takım unsurlar vardır ve rakamlar onlara bağlı olarak değişir.

Türkiye’nin en büyük balık hallerin arasında yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Balık Hali’nin güncel fiyat listesi yayımlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Su Ürünleri tarafından her gün güncel fiyatları paylaşılan balık hal fiyatlarına haberimizde yer verdik. Balık denildiğinde akla ilk olarak denizler gelir. Evet, buradaki balıkların ağırlıklı olarak denizlerden geldiğini söylemek yanlış olmaz. Ancak bununla birlikte tatlı sulardan gelen balıklar da vardır. Ayrıca sadece balık değil, farklı su ürünleri de burada satışa sunulur. İşte bu yüzden İstanbul balık hali, aynı zamanda su ürünleri hali şeklinde de isimlendirilir.

Balık halinde dönemine göre farklı balıkların satışı yapılır. Ancak ülkemizin denizlerinden ve tatlı sularından çıkan bütün balıkların satışının yapıldığı ifade edilebilir. Toptan olarak satılan balıkları, perakende olarak buradan almak mümkün değildir. Halden sadece satıcılar alım yapabilir. Ancak buraya kadar geldiyseniz, en az kasa ile balık almanız gerektiğini unutmayın.

İstanbul Balık Hali Mezatı Nedir, Nasıl Yapılır?

İstanbul’da balık hali fiyatları ile bilgi verirken, mezat uygulamasına değinilmesi de gerekir. Her ne kadar bütün satışlar mezat ile yapılmasa da, halde sık karşılaşılan bir durum olduğu söylenebilir. Mezat, açık arttırma usulü satış anlamına gelir. İstanbul balık halinde bazen satışların bu şekilde yapıldığı bilinir. Mezat yapılırken balıkları satan kişi, yüksek sesle teklifleri alır. Sıcak ve eğlenceli bir ortamın oluştuğu mezatta, en yüksek teklifi verenler balıkları alır. Daha sonra bunlar satış noktalarına götürülür ve farklı rakamlara satışa sunulur.

İstanbul Balık Halinin Tarihi, Geçmişi, Günümüz

Avrupa’nın en büyük ve modern su ürünleri hali” olarak bilinen Gürpınar’daki balık halinde 136 bin metrekarelik dolgu alan yaratılarak, 900 metrelik tali mendirek, 1280 metrelik ana mendirek, 300 metrelik iskele, 50’şer metrelik 3 adet parmak iskeleler, bir adet gezinti iskelesi inşa edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali 1955 yılında Eski Sebze Halinin yanına (bugünkü Ticaret Üniversitesi ile Unkapanı Köprüsü arasına) kurulmuş, 1965 yılında Azapkapı’ya taşınmış ve oradan da 29 Eylül 1983 tarihinde Kumkapı’ya taşınmış ve burada 32 yıl İstanbul’a hizmet etmişti.

İstanbul’da Hangi Balıklar Avlanır ve Satılır?

  • Lüfer: İstanbul’un en önemli ve bilinen balık türüdür. İstanbul’da eylül aylarında Ege’ye doğru mevsimsel göç yaparken avlanır. Izgarası oldukça lezzetli bir balıktır. Marmara’nın en güzel balıklarındandır. Kaşık olta ile ve denizde yavaş seyir halinde yakalanabilir. Büyüğüne kofana, küçük boyutlusuna çinakop, sarıkanat denir.
  • İstavrit: İstanbul’da yılın hemen hemen her ayında avlanabilir. Küçük boy bir balıktır, tavası oldukça lezzetli olur.
  • Sardalya: Küçük boyutlu balıklardandır. Yaz döneminde en lezzetli halini alır. Akdeniz ve Ege’den göç ettiği için çok faydalı omega3’ü fazlasıyla barındırır. Bazen çapari ile de yakalansa da genellikle ağlar ile yakalanır. Yağlı olduğu için lezzetli bir balıktır. Izgara da yapılabilir.
  • Çipura: Çanakkale Boğazı’na yakın bölgelerde seyrek olarak yemli olta ile avlanır. Köken olarak Ege kökenli bir balıktır. Ocak, şubat ve mart aylarında yoğun ve lezzetlidir, kış mevsimi balığıdır.
  • Kalkan: Karadeniz kökenli bir balıktır ama İstanbul’da seyrek olsa da bulunmaktadır. Olta ile zor yakalanır, genellikle balıkçı ağları ile avlanır. Şubat ve Mart ayı dönemi balığıdır.
  • Tekir: Yılın birçok mevsimi avlanabilir. Sığ sularda dipte yumurtlarlar ve yaz ayları üretme dönemidir. Boyları en fazla 35 cm kadar olabilir. 25-300 metre arasında yaşar, kış aylarında derin sulara çekilir.
  • Gümüş: Bahar ayları yaklaştığında tezgâhlarda yerlerini alır. İstanbul’da sığ sularda ürerler ve her mevsim yaşarlar. Küçük boyutlu bir balıktır. Genellikle kepçe ile de avlanabilir. Ağ ile yakalanır.
  • Palamut: İstanbul’da eylül-ekim aylarında oldukça fazla yakalanır. Göç yapan bir balıktır. Çapari olta ile yakalanabilir. Çok lezzetli bir balıktır. Büyük boyutlu bir balık olduğu için ızgarası çok lezzetlidir. Ortalama boyu 30-35 cm’dir. Küçüğüne çingene palamudu, büyüğüne ise kestane palamudu veya torik denir. Torik boyu yaklaşık 55-60 cm’dir ve 2 kg’a yakındır.
  • Uskumru: Göçmen balıklardandır. Yaz aylarını Karadeniz’de geçirir, eylül-ekim aylarında İstanbul’dan geçerek güneye doğru iner. 30 cm civarında bir balıktır, küçük boyutlularına çiroz adı verilir. Maalesef denizlerimizde oldukça azalmış bir balık türüdür. Eti oldukça lezzetlidir ama yeniden çoğalması için çaba gerekmektedir.
  • Barbunya: Nisan ve mayıs aylarında yakalanır. Marmara’nın en lezzetli balıklarındandır. Hafif pembe, kırmızı renklere sahip olan bir balıktır. Halk arasında barbun olarak da bilinir. Ilık denizlerde, çamurlu veya kumlu sahillerde 300 metre derinliklerde yaşar.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.