Bakır Fiyatları 2022 Güncel Listesi

06.07.2022
2.127
Bakır Fiyatları 2022 Güncel Listesi

Bakır fiyatları 2022 güncel listesi özellikle elektrik ve elektronik işiyle uğraşanlar tarafından merakla ve kaygıyla takip ediliyor. Çünkü 2021 yılı ile kıyaslandığında bakır fiyatlarında %400’e varan artışlar söz konusu. 2022 yılına geldiğimizde pek çok noktada olan yüksek artış ve fiyat portföyü bakırlarda ve hurda bakır türlerinde daha da yükselişe geçti. Saf bakır fiyatının 230 TL olduğu düşünülürse altınla yarışan bakır fiyatları sebebiyle özellikle yapı sektöründe kullanılan elektrik malzemeleri kablolarda da yüksek fiyat ve enflasyon oranı müşteriye direkt olarak yansıtılmaktadır. Yapı unsurlarında 4 kat maliyet elektrik tesisatı çekilirken ortaya çıktı. Ayrıca hurda bakır fiyatına baktığımızda soyma bakır fiyatlarının bile kilogramının 141 TL’yi geçtiğini görebiliyoruz.

Bakır Fiyatları Güncel 2022 Listesi

  • Saf bakır fiyatı 230 TL 
  • İthal bakır fiyatı 23€
  • Soyulmuş bakır 230 TL
  • Yanmış bakır 210 TL, 
  • Kablolu bakır 200 TL

Hurda Bakır Fiyatları 2022

  • Soyma Bakır Fiyatı 141,50 /Kg
  • Hurda Lama Bakır Fiyatı 140,40 /Kg
  • Kırkambar (Bobin, Yanık, Boru) Bakır Hurdası 142,20 /Kg
  • %98 Külçe Bakır 150,00 /Kg
  • TTR Kırma (Granül) Bakır Hurdası 144,00 /Kg
  • Bakır (Kızıl) Talaş Hurdası 140,20 /Kg

Bakır Kilo Fiyatı Ne Kadar?

Bakır kilo fiyatı ne kadar diye merak edenler için ve bu yönde yatırım yapmayı düşünenler için bazı araştırmalar yaptık. Bakır madeni bildiğiniz gibi geniş alanlarda kullanılmaktadır. Bakır özellikle ısıyı ve elektriği iyi ilettiğinden dolayı pek çok sektörde kullanılmaktadır. Özellikle kablo üretimi yapan firmalar tarafından en çok kullanılan madenlerden olmaktadır. Sıfır bakırın kilosu şuanda 9.555.50 dolardan işlem görüyor.

Bakır Nedir, Ne İşe Yarar?

Bakır, İngilizce Copper, Almanca Kupfer, Fransızca Cuivre, Latince Cuprum diye adlandırılmaktadır. Bakır, IB geçiş grubu elementleri arasında yer almaktadır. Kıbrıs’ta kaynakları bolca rastlandığından tüm dillerdeki isimlerinin Cyprus kelimesinden türediği tahmin edilmektedir. Simyacılar tarafından Venüs aynası ile gösterilmiştir.

Bakır İnsanlığın ilk tanıştığı madenlerden biridir. Bakırın insanlık tarihinde kullanılması çok eski çağlarda başlamıştır. İnsanlar, bakırı günlük yaşamlarında süs eşyası, silah ve el sanatlarında kullanmış olup uygarlık ilerledikçe bakıra olan ihtiyaç daha da artmıştır. Günümüzde tüketimi 13 milyon tonun üzerine çıkan bakır en çok kullanılan ikinci metal durumuna gelmiştir. Bakıra olan devamlı talep artışı endüstrileşmedeki gelişmelerle orantılıdır.

Bundan on yıl önce bakıra olan ihtiyaç hiç de bu kadar önemli görülmemekte ve bakırın yerine kullanılabilecek birçok ikame maddesi ileri sürülmekteydi. Alüminyum, plastik, fiber-optik gibi malzemeler bakır yerine kullanılmış, ancak bakıra duyulan ihtiyaç ve talepte hiçbir azalma olmamış, bilakis devamlı artma görülmüştür.

Bakır Çeşitleri Nelerdir?

Bilinildiği üzere bakır madeni doğada demdir gibi madenlere oranla çok daha az bulunabilen bir madendir. Bu yüzden fiyat olarak ta diğerlerine oranla daha pahalıdır. Bakır madeni korozyona karşı dayanıklı ve paslanmaz yapısı sayesinde özellikle kablolarda sıklıkla kullanılmaktadır. Çok kullanılan bir madem olduğu için bu tür metaller hurda olarak satın alınabilmektedir. Hurda bakırın da pek çok çeşidi vardır ve kilo fiyatları da bu çeşitlere göre değişir.

  • Hurda dişli kızıl parça
  • Soyma bakır
  • Lama imalat artığı
  • Soyma bakır
  • Hurda klima borusu
  • Antigron kırma

Bakır Nerelerde Kullanılır?

Bakır farkında olmasak da hayatımızın hemen her alanında sıklıkla karşılaştığımız direkt ya da dolaylı yolla kullandığımız ürünler içinde yer almaktadır. Bakırın fiziksel ve kimyasal özellikleri onu vazgeçilmez yapmaktadır. Öyle ki enerji sektörü başta olmak üzere; elektrik, elektronik, sanayi, inşaat, ulaşım, endüstriyel donanım, kimya, kuyumculuk, boya sanayi sıklıkla bakır kullanmaktadır.

Soğuk hava makina ve teçhizatında, paslanmaz özelliğinden ötürü nakliye vasıtalarında ve dış kaplamalarda bakırın büyük kullanım alanları bulunmaktadır. Bunlara ilaveten bakırın kaynak işlerinde, metalürjide ve bronz üretiminde önemli yeri olup, daha birçok kullanım alanlarını saymak mümkündür. En geniş kullanım alanları sırasıyla; elektrik üretim ve iletimi ile ilgili tesislerde, inşaatta, ulaşım makina ve teçhizatındadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.